10 Ekim 2013 Perşembe

Re: [TMOZ:676955] DERSHANE MEVZUSU (hoşuma gitti yazı..)

ben olaya tamamen farklı açıdan bakıyorum emre uslu söylemiş 



Milli Eğitim Bakanlığı'nın, liselere geçiş sisteminin değişeceği ve dersanelerin kapatılacağı açıklamalarının ardından bu düzenlemelere yönelik eleştiriler gelmeye devam ediyor. Eğitim sistemindeki son değişiklikleri değerlendiren Emre Uslu da "28 Şubatçılar ideolojik körlükle, İmam Hatipleri kapatalım, Milli Görüşçüleri ve İslamcıları cezalandıralım deyip tüm sistemi allak bullak etmişti. Benzeri bir ideolojik körlüğü AKP hükümeti yapıyor. Bu sefer Cemaati cezalandıralım diye dershaneleri kapatmak için yine sistemi allak bullak ediyorlar. Oysa kapattıkları dershaneler değil, kırsal ve kenar mahallenin fakir çocuklarının önü…" dedi.

Yeni sınav sisteminin özel okullarda okuyan zengin çocuklarına yarayacağını ifade eden Uslu, çoğunluğu AKP tabanı olan kırsal ve kenar mahallenin çocuklarının ise bu sistemden olumsuz etkileneceğini, bundan 5 yıl sonra zenginlerin çocukları iyi üniversitelere giderken kırsal ve kenar mahalle çocuklarının üniversiteye girmekte çok zorlanacaklarını, hatta giremeyeceklerini belirtti.

İşte, Emre Uslu'nun önemli analizi:

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yeni sınav sistemini alçıkladı. Buna göre, öğrenciler merkezden yapılacak bir sınavla, okul müfredatı üzerinden test edilecek. Öğrencilerin geleceği bu sınavlardan aldığı puanlarla belirlenecek.

Merkez medya olabildiğnce suskun. Hatta bıyık altından kıs kıs gülüyorlar. Zira Milli Eğitim Bakanlığının yapığı son düzenleme en çok Beyaz Türklerin işine geliyor. Bu yasaya twitter gibi sosyal medyadan da çok tepki görmeyeceksiniz. Çünkü twitter ve facebook kullanıcıları çoğunlukla belli ekonomik seviyenin üstündeki kişilerden oluşuyor. Sadece viddanlı ve vizyonlu insanlar bu düzenlemeye tepki gösterecek.

Doğrusu bu düzenleme özel okulda okuyan benim çocuklarım için bir avantaj. Ama bir köy okulunda okuyan yeğenlerimin önünü kapattılar bu düzenlemeyle. Kendi çocuklarımın lehine olmasına rağmen bu düzenlemeyi doğru bulmuyorum. Vicdanım kabul etmiyor. Çünkü ben de öyle bir köy okulundan okuyup buralara geldim. Zaten bu yazıyı da bir vicdanın isyanı olarak yazıyorum.

Yeni sınav sitemi, Beyaz Türkleri ve zenginleri, fakir ve Kara Türklere karşı çok avantajlı konuma sokuyor. Bu düzenlemenin tek kelimeyle özeti şudur: VUR FAKİRE, KARA TÜRKE. VUR AKP TABANINA…

Anlatayım, AKP tabanı daha çok kırsalda ve kenar mahallelerde bulunan kitlelerden oluşuyor. Son on yılda merkeze yerleşmiş birkaçbin AKP elitini saymazsak, halen milyonlarca AKP’li kenar mahallelerde ve kırsal kesimlerde oturuyor.

Kırsalda ve kenar mahallelerde oturan ailelerin çocucukları haliyle eğitim kalitesi daha düşük okula gidiyor. Bu okulların çoğunda ya öğretmen yok, ya da gelen öğretmenler sorunlu, vurdumduymazlık bir kültür olmuş. Ailelerin çocukların eğitimine ilgisi mecburiyetten çok düşük. Ailenin günlük geçim derdi ile uğraşırken çocukların eğitim sorunlarına ayrıca zaman ayırması zaten olanaksız.

AKP’ye %80 oy vermiş bir köyde okumuş birisi olarak köy okullarının durumunu çok iyi biliyorum ve malesef geçen 25 yılda çok şey değişmedi. Halen yeğenlerimin okuduğu o köy okulunda malesef öğretmen yok. Sözleşmeli öğretmenlerle durumu idare ediyorlar. Yine İstanbul’da AKP’ye yoğun oyun çıktığı bir kenar mahallede öğretmenlik yapan yakınlarım var. Orada da durum iç açıcı değil. Okulun kalitesi, öğretmenin kalitesi zaten belli. Bunun yanında çocukları özel okula giden bir çok arkadaşım var.

Yeni sistem, çoğunluğu AKP tabanı olan kırsal ve kenar mahallenin zaten hayata dezavantajlı başlayan çocuklarını zengin muhitlerin avantajlı çocukları ile aynı yarışa sokmak demektir. Üstelik bu yarışta zenginlerin çocuklarına özel ders aldırma imkanı varken fakirlerin bu imkanları yok. Bu nedenle dezavantajlı fakirler bir kez daha dezavantajlı hale gelmiş oluyor.

Milli Eğitim Bakanı ne derse desin, manzara net: Özel okula giden arkadaşlarımın çocukları ile benim okuduğum köyde sözleşmeli öğretmenlerle okuyan yeğenlerim aynı şartlar altında yarışa sokulacaksa bunda adalet de yoktur eşitlik de. AKP yeni sınav sistemi ile kendi tabanına en büyük kazığı atmış oluyor. AKP’nin tabanı öylesine çaresiz ve öylesine dezavantajlı ki bizzat AKP’den yediği bu kazığın farkına varması en erken beş yıl sonra olacak. Beş yıl sonra zenginlerin çocukları daha iyi okullara giderken kenci çocukları yine kenar mahalle mekteplerine mahkum olduklarında görecekler ama iş işten geçmiş olacak. Zenginlerin çocukları iyi üniversitelere giderken fakirlerin çocukları üniversite kazanmakta daha da zorlanacak.

Bir de köklü okullar meselesi var. Galatasaray gibi okullar bu sınavların üstüne bir de kendi sınavını yapacak. Bu da kırsal ve kenar mahalle çocuklarına ikinci bir set çekmek demek. Malatya’nın köyündeki, Nevşehir’in kenar mahallesindeki gariban çocuklarının zaten Galatasaray lisesi gibi liselerden haberi yok. Eski sistemce Anadolu’nun zeki çocukları için SBS sınavları kaldıraç görevi görüyordu. Kırsal ve kenar mahallelerin zeki çocukları bu sınavları kazandığı zaman iyi okullara girebiliyordu. Oysa şimdi bu çocukların köklü okulların sınavlarından haberdar olması bile bir sorun. Velev ki haberdar oldu, Kırşehir’in bir kasabasından bir çocuğun kalkıp İstanbul’da Galatasaray lisesinin sınavına gelmesi zaten sözkonusu değil. Böylece AKP bizzat kendi eliyle kendi tabanına kazık atıyor. Hayır hayır bunun adı kazık değil bu resmen ihanet….

İşin acı yanı kenar mahalle çocuklarına bu kazığı atanın da bizzat kenar mahalleden gelen Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşları olması…

28 Şubatçılar ideolojik körlükle, İmam Hatipleri kapatalım, Milli Görüşçüleri ve İslamcıları cezalandıralım deyip tüm sistemi allak bullak etmişti. Benzeri bir ideolojik körlüğü AKP hükümeti yapıyor. Bu sefer Cemaati cezalandıralım diye dershaneleri kapatmak için yine sistemi allak bullak ediyorlar. Oysa kapattıkları dershaneler değil, kırsal ve kenar mahallenin fakir çocuklarının önü…



10 Ekim 2013 08:22 tarihinde Mücahid <muco38@gmail.com> yazdı:

Mesut hocam ben zaten cok rahatim o konularda :-)))

Boşa bağlanmamış bülbül gülüne
Kar koysam köz olur aşkın külüne
Şaştım kara bahtın tahammülüne
Taşa çalsam ezilmiyor Mihriban

Tarife sığmıyor aşkın anlamı
Ancak çeken bilir bu derdi gamı
Bir kör düğüm baştan sona tamamı
Çözemedim, çözülmüyor Mihriban

--
http://www.facebook.com/groups/358210690921074/
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "TMOZ" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için tmoz+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu grubu http://groups.google.com/group/tmoz adresinde ziyaret edebilirsiniz.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.

--
http://www.facebook.com/groups/358210690921074/
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "TMOZ" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için tmoz+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu grubu http://groups.google.com/group/tmoz adresinde ziyaret edebilirsiniz.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.

Hiç yorum yok: