22 Ağustos 2012 Çarşamba

Re: [TMOZ:541196] sentetik

 Aşağıdaki yazı, henüz yayımlamadığım "Analitik Geometri" kitabımın ilk sayfasıdır.

"Trigonometri" de, Geometrinin bir başka dalıdır.

 

      Analitik” sözcüğü “çözümleme”, “ayrıştırma” anlamlarına gelen “analiz” sözcüğünden türetilmiştir; “çözümleyici”, “ayrıştırıcı” demektir. “Analitik” sözcüğünün karşıtı “sentetik”tir. “Sentetik” sözcüğü de “sentez”den türetilmiştir. “Sentez”, “çeşitli ögelerin birleşimiyle oluşan bütün” veya tek sözcükle “bireşim” demektir. “Sentetik” sözcüğü de “bireşimsel” anlamına gelir.

Bu açıklamalardan anlaşılacağı gibi bir bütünün “analitik incelenmesi”, o bütünün ögelerine ayrıştırılarak incelenmesi; “sentetik incelenmesi” de, o bütünün bütüne özgü özelikleri ile incelenmesidir.

Geometrik şekillerin birer noktalar kümesi olduğunu biliyorsunuz. Her şekil birbirlerine göre konumları tanımlanmış noktaların birer sentezidir. Düzlem ve Uzay Geometri derslerinizde öğrendiğiniz Thales Teoremleri, Pythagoras Teoremi, Euclid Teoremleri... gibi teoremler de bu sentezlere özgü özeliklerin birer ifadesidir.

Geometrik şekilleri böyle, o şekillerin bütününe özgü özelikleri ile incelediğimiz geometri dalı “Sentetik Geometri” idi.

Geometrik şekillerin nokta nokta incelendiği, geometri dalı olan “Analitik Geometri” bu şekillere ait noktaların uzaydaki konumlarının belirtilmesi ile başlar.

Bir noktanın konumu demek o noktanın başka bir nokta veya noktalara göre yeri demektir. Uzayda, bir tek noktadan ibaret sistemde o noktanın konumundan söz edilemez. Öyleyse, bir noktanın konumunu belirtebilmek için, başka bir nokta veya noktaların oluş-turduğu bir referans sistemi gereklidir.

Analitik Geometri’deki referans sistemi koordinat sistemidir. 



--
--
Yanlış anlaşılmalara ve polemik oluşturacak durumlara meydan verecek mesajlardan kaçınalım lütfen...
 
EKLEDİĞİNİZ RESİMLERİN BOYUTLARINA LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ!!!...
 
YOLLADIĞINIZ MESAJLARA LÜTFEN KONU BAŞLIĞI YAZINIZ!!!...
 
http://www.facebook.com/pages/Matematik-Geometri/150709609688?ref=mf
 
 
 

Hiç yorum yok: