20 Ağustos 2012 Pazartesi

Re: [TMOZ:540955] Re: Erdoğan talimatı verdi, dershaneler kapanıyor

Divertiküler bağırsak hastalığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Esculaap4.svg     Bu maddede yazılanlar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.
Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.
Divertiküloz
Sınıflandırma ve dış kaynaklar
Diverticulosis 2.jpg
Endoskopide bağırsak divertikülü görünümü
Hastalık Veri Tabanı 3871
ICD-10 kodu K[1]
ICD-9 kodu 562.00
eMedicine med/3102
OMIM 223320

Divertiküler hastalık veya diğer adı ile divertiküloz kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıfladığı belirli alanlarda dışarıya doğru cepleşmesi veya fıtıklaşmasıdır. En sık olarak bağırsak içi basıncın artmasına bağlı olarak, kalın bağırsağın nispeten makata yakın olan ‘sigmoid kolon’ adlı bölümünde görülürler. Genellikle 40 yaştan sonra yaşla orantılı olarak artarak görülürler [1].

Konu başlıkları

Belirtiler

Kalın bağırsağın sol kısmında divertiküloz sorunu olan bir hastanın mikroskopideki görünümü

Divertiküler hastalık veya divertikülozis ağırlıklı olarak; kramp tarzında karın ağrısı [2], karında gaz [3], karında şişkinlik hissi]</ref> [4], kabızlık [5], ishal, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma gibi yakınmalar görülür.

Komplike divertiküler hastalık

Divertiküllerde: iltihaplanma (divertikülit), kanama [6], delinme, bağırsak fistülü [7], bağırsak düğümlenmesi [8] ve apse gibi komplikasyonlar geliştiğinde komplike divertiküler hastalık adını alır.


Risk faktörleri

İleri yaş, kabızlık [9], liften fakir beslenme, kırmızı etin fazla tüketilmesi, şişmanlık ve hareketsizlik bağırsak divertikülü oluşumu için zemin hazırlar.

Tanı

Bağırsak divertikülü tanısında ilaçlı bilgisayarlı tomografi, kolonoskopi [10], sanal kolonoskopi [11] ve ilaçlı bağırsak filmi [12] gibi tetkikler yapılır. Kan tetkiki ile bağırsak divertikülü tanısı koyabilmek mümkün değildir.

Tedavi

Bağırsak divertikülozu ile mücadelede yüksek lif (20-35 gr/gün) ile beslenme önem kazanır. Bunun dışında düzenli spor yapmak gayet yararlıdır. Ayrıca, antibiyotikler, mesazalin gibi bazı ilaçlar tedavide kullanılır. Bu önlemler ile bağırsak içi basıncı düşürerek % 70-100 oranında tedavide başarı elde edilebilir. Bu önlemlerin tedavide başarılı olmadığı olgularda ameliyat gerekebilir ve burada laparoskopik cerrahi [13] veya robotik cerrahi [14] ile girişim tercih edilir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

--
--
Yanlış anlaşılmalara ve polemik oluşturacak durumlara meydan verecek mesajlardan kaçınalım lütfen...
 
EKLEDİĞİNİZ RESİMLERİN BOYUTLARINA LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ!!!...
 
YOLLADIĞINIZ MESAJLARA LÜTFEN KONU BAŞLIĞI YAZINIZ!!!...
 
http://www.facebook.com/pages/Matematik-Geometri/150709609688?ref=mf
 
 
 

Hiç yorum yok: