20 Ağustos 2012 Pazartesi

Re: [TMOZ:540951] Re: Erdoğan talimatı verdi, dershaneler kapanıyor

TARDIS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
2005 ve 2010 arasında kullanılmış olan TARDIS

TARDIS (Time And Relative Dimension In Space) (Türkçe: Uzay ve Zamanda Göreli Boyut), İngiliz bilim kurgu dizisi Doctor Who'daki uzay ve zamanda herhangi bir yere gidebilen, Gallifrey adlı bir gezegende yaşayan Timelords (zaman lordları) adlı tür tarafından yetiştirilen (yapılmayan, yetiştirilen) bir zaman makinesidir. Bazen adı "The Blue Box" yani "Mavi Kulübe" olarak da geçer.

Asıl şekli olmasa da dışarıdan 60'larden kalma bir telefon kulübesi olarak görünmektedir. Şekil değiştirmesini sağlayan bukalemun devresi bozulduktan sonra Doctor onu tamir etmemiş, öyle bırakmıştır. Aynı anda 6 kişinin kullanabilme kapasitesi olan bu zaman makinesinin aynı zamanda içi dışından daha büyüktür. Şimdiye kadar bilinen her zamana göre kıyafet bulunan devasa elbise dolabı ve iki tenis kortu, yüzme havuzu ve kütüphanesi vardır.

Doctor onu çalmıştır ya da kendi söylediğine göre ödünç almıştır ve onunla birlikte son büyük zaman şavaşından kaçmayı başarmıştır. Bir bölümde TARDIS insan görünümündedir ve Doctor'un kendisini çaldığını değil de kendisinin Doctor'u çaldığını iddia eder.

Doctor Who dizisi İngiltere'nin her yerine yayıldıktan sonra popüler kültür arasına girmeyi de başarmıştır. "TARDIS" kelimesi artık içi dışından büyük görünen herhangi bir şeyin adı olmuştur.

Kavramsal tarihi 1963' te Doctor Who dizisi yazılırken, yazan kişiler Doctor'un zaman makinesinin neye benzemesi gerektiğini tartışmaktaydılar. Belli bir şekilde tutmak için "Police Box" olarak yapılmasına karar verilmişti. Ve "the ship's "chameleon circuit"" adlı bölümde şeklinin aynı olmasının nedeni açıklanmıştı.

Romana gibi diğer Zaman Lordları/Leydileri TARDİS'in bir diğer adı olanTT Kapsülü yani Time Travel Capsule(Zaman Yolculuğu Kapsülü) adını kullanmaktadırlar.

--
--
Yanlış anlaşılmalara ve polemik oluşturacak durumlara meydan verecek mesajlardan kaçınalım lütfen...
 
EKLEDİĞİNİZ RESİMLERİN BOYUTLARINA LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ!!!...
 
YOLLADIĞINIZ MESAJLARA LÜTFEN KONU BAŞLIĞI YAZINIZ!!!...
 
http://www.facebook.com/pages/Matematik-Geometri/150709609688?ref=mf
 
 
 

Hiç yorum yok: